Δρ. Ελένη Ηρακλέους, MD, DMRD, FRCR, PhD, ESSR dipl.
Ακτινολόγος, Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ‘’Άγιος Θέρισσος ‘’

Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου για να

αποτίσει φόρο τιμής στον Γερμανό φυσικό Βίλχελμ Ρέντγκεν, ο οποίος ανακάλυψε τις ακτίνες Χ στις 8 Νοεμβρίου του 1895. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε το 2012, με κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας (ESR), της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA) και του Αμερικανικού Κολεγίου Ακτινολογίας (ACR), για να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της ακτινολογίας στη σύγχρονη ιατρική.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία που προσφέρει η Ακτινολογία στην ασφαλή φροντίδα των ασθενών και στην  κατανόηση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι Ιατροί Ακτινολόγοι στο τομέα της υγείας, όπως στη διάγνωση των παθήσεων και την έγκαιρη ανίχνευση τους, καθώς και στην αξιολόγηση της θεραπείας τους.

Στη Κύπρο είναι καταγραμμένοι 147 Ακτινολόγοι στο ΓΕΣΥ κι άλλοι   εκτός ΓΕΣΥ, οι οποίοι  αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις γνωστές δυσκολίες του συστήματος και να κρατήσουν και συντηρήσουν την ακριβή τεχνολογία που χρειάζονται για την ειδικότητας τους.

Στα πρώτα χρόνια της Ακτινολογίας οι Ακτινολόγοι είχαν στη φαρέτρα τους ως κύριο εργαλείο  τις Ακτίνες Χ και την Πυρηνική Ιατρική (γ κάμερα ). Ακολούθησε η Υπερηχογραφία, η Αξονική τομογραφία, η Μαγνητική τομογραφία, η υβριδική απεικόνιση (SPECT/CT, PET/CT και PET/MRI) και ότι άλλο τεχνολογικό επίτευγμα θα ακολουθήσει στο μέλλον. Όταν μια νέα απεικονιστική μέθοδος ερχόταν να προστεθεί στη ειδικότητα της Ακτινολογίας όλοι πίστευαν ότι οι παλιές μέθοδοι θα έχαναν την αξία τους.

 

Πατήστε εδώ για περισότερες πληροφορίες.