Δρ. Ελένη Ηρακλέους
MD, DMRD, FRCR, PhD, ESSR dipl.
Ακτινολόγος, Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο «Άγιος Θέρισσος»

Με την ευκαιρία της παγκόσμιαs ημέρας καρκίνου θα ήθελα πρώτα να σας περιγράψω εικόνες από τα καθημερινά περιστατικά που έχουμε στο Κέντρο μας με διάγνωση «καρκίνος». Είναι εκπληκτικό να βλέπεις τους ασθενείς αυτούς περιτριγυρισμένους από αγαπημένα πρόσωπα που βγάζουν την ομορφιά της ψυχής των ανθρώπων της Κύπρου, για την οικογένεια και τους φίλους τους. Να βλέπεις πόσο πιο χαλαρά νιώθουν οι ασθενείς με τόση αγάπη γύρω τους και με τη διαβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά μετά από μια ταλαιπωρία, κάτι που μετά θα αλλάξει τη ζωή τους για να βλέπουν καλύτερα την ομορφιά και την ουσία της.

Δεύτερο θα ήθελα να σας ενημερώσω πόσο έχει αλλάξει η τεχνολογία στην ακτινολογία, για τη διάγνωση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Σήμερα με τη Μαγνητική Τομογραφία μπορούμε να γνωρίζουμε εκτός από το μέγεθος και τον βαθμό κακοήθειας, την ζωτικότητα, την κυτταροβρίθεια, την μικροαγγείωση, την ανομοιογένεια του κλπ. Όσον αφορά το PET CT ανιχνεύει τον μεταβολισμό του καρκινώματος και με τα νέα ραδιοφάρμακα εντοπίζει και επιβεβαιώνει μεταστάσεις, σε περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία από τις υπόλοιπες απεικονιστικές εξετάσεις.

Στη Μαγνητική Τομογραφία υπάρχουν ακολουθίες που μπορούν να αναγνωρίσουν όγκους μερικών χιλιοστών με μεγάλη ακρίβεια. Τα προγράμματα απεικόνισης με screening μαστού, πνεύμονα κλπ. αναγνωρίζουν νωρίς τον καρκίνο, κάτι πολύ σημαντικό για την έγκαιρη θεραπεία του. Με τη Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία εντοπίζεται η σχέση του όγκου του εγκεφάλου με τον λειτουργικό φλοιό που αφορά την ομιλία την κίνηση κλπ. Επομένως, ο νευροχειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τον όγκο χωρίς να τραυματίσει τις σημαντικές αυτές περιοχές.

Επιπρόσθετα, προχωρεί τάχιστα μια παγκόσμια προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια παγκόσμια ηλεκτρονική «βιβλιοθήκη» στην οποία θα τοποθετούνται τα δεδομένα ασθενών με καρκίνο από όλο τον κόσμο. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πληροφορίες για τον τύπο του καρκίνου, της απεικόνισης, του είδους θεραπείας, του βαθμού ανταπόκρισης στη θεραπεία κλπ. Σε ένα νέο περιστατικό καρκίνου, θα γίνεται ηλεκτρονική αναζήτηση σε αυτήν τη «βιβλιοθήκη» και θα εντοπίζεται ο ίδιος τύπου καρκίνου. Ακολούθως, θα ακολουθηθεί το ίδιο σχήμα θεραπείας που πέτυχε πλήρη ίαση στο ομοιότυπό του.

Με τις νέες θεραπείες πιστεύουμε πως πλησιάζει η μέρα που ο καρκίνος θα νικηθεί πλήρως γιατί έχει ήδη επιτευχθεί πλήρης ίαση σε πολλές μορφές του.

4 Φεβρουαρίου,  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η προσοχή μας στον καρκίνο και στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του.

Με την εμπειρία των γιατρών του και την τεχνολογική πρωτοπορία του, ο Άγιος Θέρισσος συμβάλλει στην μείωση του αντικτύπου του καρκίνου στις ζωές των ανθρώπων.

Φωτογραφίες © ayiostherissos