Δρ. Κώστας Βούλγαρης, MD, BSc, EDiR
Κλινικός Ακτινολόγος
Διαγνωστικό Κέντρο Άγιος Θέρισσος

Οι νεφροί και το ήπαρ είναι τα φίλτρα του οργανισμού από όπου αποβάλλονται τα διάφορα φάρμακα. Ως εκ τούτου, είναι από τα πρώτα όργανα που θα εμφανίσουν παθολογία σε περιπτώσεις τοξικότητας φαρμάκων (όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για το συκώτι και η υπερβολική λήψη αντιφλεγμονωδών για τους νεφρούς).

Οι νεφροί μπορεί επίσης να ταλαιπωρηθούν σε περιπτώσεις απόφραξης των ουρητήρων από πέτρες (κολικός νεφρού) με συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολή της λειτουργίας τους (υδρονέφρωση) και ενδεχόμενη αύξηση της ουρίας και της κρεατινίνης, δύο βασικών βιοχημικών δεικτών του αίματος που αντικατοπτρίζουν την λειτουργικότητα των νεφρών.

Η παθολογία των νεφρών είναι εύκολα και αρχικά αναγνωρίσιμη με τους υπερήχους – με αυτούς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν υπάρχει διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος ή παρουσία κύστεων.
Η πρώτη απαντάτε σε περιπτώσεις απόφραξης (π.χ. ενσφηνωμένο λίθο), ενώ η δεύτερη περίπτωση συνήθως οφείλεται σε εστιακή απόφραξη νεφρώνων εντός του νεφρικού παρεγχύματος που οδηγούν σε σταδιακή αύξηση του μεγέθους της κύστης.

Οι κύστεις αυτές μπορούν να περιέχουν διαφραγμάτια, ενώ με αυξημένη επιπλοκότητα παρατηρείται πάχυνση αυτών, με επασβεστώσεις και παρουσία συμπαγούς ιστού.

Ο ακριβής χαρακτηρισμός και ταξινόμηση αυτών των αλλοιώσεων γίνεται κατ’ αρχάς με την αξονική τομογραφία (ΑΤ) μετά από χορήγηση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας όπου μπορούν να αναδειχθούν τα παραπάνω στοιχεία και να εκτιμηθεί εάν υπάρχει παθολογικός σκιαγραφικός εμπλουτισμός.
Η ακριβής ταξινόμηση των κυστικών βλαβών γίνεται βάσει του προτύπου Bosniak σε πέντε κατηγορίες, από τις απλές κύστεις μέχρι αυτές που περιέχουν οζώδη συμπαγή στοιχεία με αυξημένη πιθανότητα κακοήθειας.

Η μαγνητική τομογραφία (ΜΤ) μπορεί να συμβάλλει στην επιβεβαίωση των αλλοιώσεων και είναι η εναλλακτική λύση σε άτομα αλλεργικά στο ιωδιούχο σκιαγραφικό ή με επηρεασμένη νεφρική λειτουργία.
Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να προσθέσει πληροφορίες για την διευκρίνιση της παρουσίας συμπαγούς ιστού ή/και των κυστικών στοιχείων χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες των ακολουθιών περιορισμού της μοριακής διάχυσης, δυναμικής σκιαγραφικής ενίσχυσης και Τ2 βαρύτητας.

Οι δυο εξετάσεις εγκάρσιας απεικόνισης (ΑΤ, ΜΤ) επίσης συμβάλουν στην ανάδειξη των κακοήθων βλαβών, όπως αυτή του νεφροκυτταρικού καρκινώματος, καρκινώματος μεταβατικού επιθηλίου, λεμφώματος και μεταστάσεων.
Οι παραπάνω βλάβες χρήζουν ανάλυσης των απεικονιστικών τους χαρακτηριστικών – μέγεθος, εντόπιση, επέκταση στον περινεφρικό χώρο, διήθηση αγγειακού δεματίου – και στη συνέχεια στον θεραπευτικό τους σχεδιασμό (νεφρεκτομή, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία).

Με την υφιστάμενη τεχνολογία, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης των αλλοιώσεων του νεφρού πριν φτάσουν σε απειλητικό για τη ζωή σημείο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Η ανάδειξη ύποπτων βλαβών αρχικά από τον υπέρηχο, θα πρέπει να διερευνηθεί σωστά με υψηλή τεχνολογία στην εγκάρσια απεικόνιση επιλέγοντας ένα άρτιο διαγνωστικό κέντρο που μπορεί να απαντήσει με υψηλή βεβαιότητα αν το εύρημα χρήζει περαιτέρω θεραπευτική παρέμβαση.

Στην Κύπρο, το διαγνωστικό κέντρο “Άγιος Θέρισσος” δίνει το παρόν διαθέτοντας υπερσύγχρονα μηχανήματα εγκάρσιας απεικόνισης ώστε οι πολίτες να το επιλέξουν για να δώσουν λύση στα διαγνωστικά τους ερωτήματα.

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: 10 Μαρτίου

Καθιερώθηκε με απόφαση της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) και της Διεθνούς Ένωσης Νεφρολογικών Ιδρυμάτων (IFKF). Η καθιέρωση της έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των νεφρών στη γενική υγεία, ως μια προσπάθεια μείωσης της συχνότητας και βαρύτητας νεφρικών παθήσεων.
Οι νεφροί αποτελούν ζωτικής σημασίας όργανα του ανθρώπινου σώματος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει υπολογίσει ότι ένα στα δέκα άτομα πάσχει από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη. Κάθε χρόνο, γίνονται σε όλο τον κόσμο περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.