Δρ Μαργαρίτα Μαρίνου
Ιατρός Ακτινολόγος

Είναι κιόλας Οκτώβριος. Και ο Οκτώβριος είναι ροζ. Είναι ο μήνας που σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο τις γυναίκες της ζωής μας: την μητέρα, την σύζυγο, την αδελφή, την θεία, την γιαγιά. Αλλά είναι κυρίως ο μήνας που θέλουμε να τους θυμίσουμε να μην παραμελούν τον εαυτό τους. Να εξετάζονται. Να αυτοεξετάζουν το στήθος τους και να είναι συνεπείς στο ραντεβού για Μαστογραφία.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμη νόσος αν ανακαλυφθεί σε αρχικό στάδιο. Η προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σε κάποιες γυναίκες ίσως να μην ολοκληρωθεί με την Μαστογραφία και τον Υπέρηχο, αλλά να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση με Μαγνητική Μαστών.

Με την Μαγνητική Μαστών μπορούν να διευκρινισθούν ασαφή ευρήματα που προκύπτουν στην Μαστογραφία και τον Υπέρηχο και να ξεκαθαρισθεί κατά πόσον χρειάζεται να γίνει κάποια βιοψία ή όχι. Αλλά και σε περίπτωση ήδη γνωστού καρκίνου η εξέταση αυτή μπορεί να είναι καθοριστική στον προσδιορισμό της έκτασης της νόσου και στο κατά πόσον θα πρέπει να γίνει μαστεκτομή ή απλά αφαίρεση ενός τμήματος του μαστού. Σε περίπτωση χημειοθεραπείας με την Μαγνητική Μαστών ελέγχουμε πόσο καλά ανταποκρίνεται ο όγκος και αν μικραίνει όπως αναμένεται ή αν χρειάζεται να γίνει κάποια αλλαγή στο θεραπευτικό σχήμα. Σε ασθενείς που πέρασαν καρκίνο του μαστού πριν χρόνια, με την Μαγνητική Μαστών μπορεί να διευκρινισθεί αν πρόκειται για ουλώδη ιστό ή υποτροπή του καρκίνου.

Βέβαια, η εξέταση αυτή ενδείκνυται και για τελείως υγιείς γυναίκες, που έχουν όμως γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού (φορείς ογκογονιδίου), οι οποίες σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με Μαγνητική Μαστών κάθε χρόνο. Ενδείκνυται επίσης και για γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης, εφόσον πιθανή ρήξη τους απεικονίζεται πολύ πιο ευκρινώς με την Μαγνητική Μαστών συγκριτικά με την Μαστογραφία και τον Υπέρηχο.

Τελευταία υπάρχουν συστάσεις από αρμόδιες επιτροπές του εξωτερικού (EUSOBI-European Society of Breast Imaging) να δίνεται σημασία στην πυκνότητα του μαστού, εφόσον υπάρχουν γυναίκες με πολύ πυκνό μαστικό αδένα αλλά και γυναίκες στις οποίες ο αδένας έχει αντικατασταθεί από λίπος, όπως αυτό αναδεικνύεται στην Μαστογραφία. Οι γυναίκες με πυκνό μαστό διατρέχουν έναν επιπρόσθετο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ταυτόχρονα εξαιτίας της αυξημένης πυκνότητας, ένας πιθανός καρκίνος θα ήταν πολύ πιο δύσκολα ορατός στην Μαστογραφία. Συνίσταται λοιπόν, οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς, χωρίς οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου, κυρίως στις ηλικίες 50-70 ετών, να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με Μαγνητική Μαστών κάθε 2-4 χρόνια.

Και αν ο Οκτώβριος είναι ροζ, ας μην ξεχνάμε πως ο καρκίνος του μαστού είναι κάτι που αφορά και τους άντρες, σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό βέβαια. Οπότε σε περίπτωση ασυνήθιστων ευρημάτων στο αντρικό στήθος (π.χ. ψηλαφητή μάζα) ή αυξημένης γενετικής προδιάθεσης, η Μαστογραφία, ο Υπέρηχος μαστού και η Μαγνητική Μαστών, είναι εξετάσεις που αφορούν και τους άντρες.

Η Μαγνητική Μαστών είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Όπως όλα τα εργαλεία όμως, έτσι και αυτό, χρειάζεται σωστούς χειρισμούς και τις κατάλληλες προϋποθέσεις: ένα σύγχρονο μηχάνημα μαγνητικού τομογράφου, έναν έμπειρο τεχνολόγο και έναν έμπειρο ιατρό ακτινολόγο με συμμετοχή σε πολυθεματικές ιατρικές ομάδες και συμβούλια. Έτσι, η εξέταση αυτή μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, ακόμα και να αναδείξει καρκίνους που στις εικόνες της Μαστογραφίας και του Υπερήχου κανείς δεν θα υποπτευόταν ότι υπάρχουν.

Από αυτόν τον Οκτώβρη λοιπόν, ας δίδεται προτεραιότητα στο ραντεβού για μαστογραφία και η αυτοεξέταση / ψηλάφηση του στήθους να γίνεται τακτικά – αμέσως μετά το τέλος της κάθε περιόδου, την 7η-10η μέρα του κύκλου ή απλά μια φορά τον μήνα μετά την εμμηνόπαυση. Και στην περίπτωση που το στήθος είναι ιδιαίτερα πυκνό, απευθυνθείτε στον ιατρό σας για τις απεικονιστικές εξετάσεις που αρμόζουν στην περίπτωση σας.

H Δρ Μαργαρίτα Μαρίνου είναι ιατρός ακτινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας «Άγιος Θέρισσος»