Δρ. Ιωάννα Μαλλουρίδου
Ειδικός Ακτινολόγος
MD FSCMR
Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR) είναι μια σύγχρονη και σημαντική μέθοδος απεικόνισης για την αξιολόγηση ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια (υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, διηθητική μυοκαρδοπάθεια, αρρυθμιογόνος δυσπλασία, κτλ.) με ευαισθησία έως και 94%.
Η μεγάλη χρησιμότητα της μαγνητικής καρδιάς φάνηκε σε μια Πανευρωπαϊκή μελέτη καταγραφής όπου διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 8,7 % (περίπου σε έναν από κάθε 12 ασθενείς που υποβλήθηκαν στην εξέταση) με τη μαγνητική καρδιάς, τέθηκε νέα διάγνωση, την οποία δεν είχαν οι θεράποντες ιατροί υποψιαστεί πιο πριν. Επίσης, σε 6 ανά κάθε 10 ασθενείς, η εξέταση αυτή άλλαξε τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς επιτρέπει την ακριβή αξιολόγηση της ανατομίας, της λειτουργίας, της αιμάτωσης και της παθολογίας του μυοκαρδίου με μη επεμβατικό τρόπο. Συνεπώς μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια στην πλειονότητα των ασθενών.
Οι κυριότερες ενδείξεις της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς είναι η διερεύνηση υποκείμενης καρδιακής ανεπάρκειας, η μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς), οι μυοκαρδιοπάθειες, η διαπίστωση διαταραχών στην αιμάτωση του μυοκαρδίου (ισχαιμία) και η ανίχνευση ουλής μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου (εκτίμηση βιωσιμότητας), οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων (στένωση/ανεπάρκεια), οι όγκοι της καρδιάς, οι συγγενείς καρδιοπάθειες (εκ γενετής ανωμαλίες της διάπλασης της καρδιάς) κ.ά.
Μέσω συγκεκριμένων ακολουθιών αξιολογείται το μοτίβο της ενίσχυσης του μυοκαρδίου που λαμβάνεται στην όψιμη CMR ενισχυμένη με γαδολίνιο ακολουθία (LGE-CMR) και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαφοροποιηθεί η ισχαιμικού από την μη ισχαιμικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια. Επίσης, η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου (Τ1/Τ2 mapping MRI) δίνει περισσότερες πληροφορίες με ασφάλεια χωρίς την χρήση σκιαγραφικού που μας βοηθούν στην διαφορική διάγνωση.
Η συγκεκριμένη μέθοδος πλεονεκτεί σε σχέση με τις υπόλοιπες διαγνωστικές μεθόδους stress (σπινθηρογράφημα, stress echo, τεστ κοπώσεως) όσον αφορά την ειδικότητα και την ευαισθησία, όσον αφορά την καταγραφή και διακριτική ικανότητα ακόμα και μικρών υπενδοκάρδιων ουλών στο τοίχωμα της αριστερής κοιλίας σε σχέση με το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου και τη μη έκθεση του ασθενούς σε ιονίζουσα ακτινοβολία.
H μαγνητική τομογραφία αποτελεί μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες απεικονιστικές τεχνικές στην ιατρική επιστήμη με ευρύτατες ενδείξεις και σημαντική συνεισφορά στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων.
14 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών
Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο Άγιος Θέρισσος υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της συγγενούς καρδιοπάθειας.
Φωτογραφίες © ayiostherissos