Δρ. Λοϊζος Σιακαλλής
Ιατρός Ακτινολόγος/Νευροακτινολόγος
MD, MRes, MSc, EDiNR

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση, αποτελεί νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος και ως εκ τούτου προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αιτίες αναπηρίας νεαρών ατόμων διεθνώς και προσβάλλει τις γυναίκες κατά 2 με 3 φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Η ΣΚΠ εμφανίζεται με πολλές μορφές, με συνηθέστερη την υποτροπιάζουσα μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν διαταραχές όρασης, αισθητικότητας και κινητικότητας και κυμαίνονται από ήπια συμπτώματα μέχρι σοβαρού βαθμού αναπηρία.

Παρότι η πρώτη περιγραφή της ΣΚΠ χρονολογείται στο 14ο αιώνα από το νευρολόγο Charcot, δυστυχώς η ίαση της δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή.  Παρόλα αυτά, μακροχρόνια έρευνα έχει οδηγήσει σε εξαιρετική βελτίωση της πρόγνωσης της νόσου. Πληθώρα ανοσοτροποποιητικών θεραπειών προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ύφεσης των συμπτωμάτων.

Για τη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων, απαιτείται έγκαιρη διάγνωση καθώς και τακτική παρακολούθηση των ασθενών με ΣΚΠ. Η ιατρική απεικόνιση και συγκεκριμένα η Μαγνητική Τομογραφία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο τόσο για τη διάγνωση, όσο και για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου. Χαρακτηριστικά, τα ευρήματα στη Μαγνητική Τομογραφία έχουν πλέον ενταχθεί στα διαγνωστικά κριτήρια της ΣΚΠ, σε συνδυασμό με τη νευρολογική κλινική εξέταση και με άλλες εργαστηριακές εξετάσεις όπως η μελέτη του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Με τη χρήση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, είναι πλέον δυνατή τόσο η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της ΣΚΠ, όσο και η παρακολούθηση της πορείας της νόσου από τους θεράποντες νευρολόγους. Ευελπιστούμε ότι στο προσεχές μέλλον, νεότερες θεραπείες θα προσφέρουν περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η Παγκόσμια Ημέρα

Η 25η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 2009 ως η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

To Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο «Άγιος Θέρισσος» διαθέτει τον σύγχρονο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για την βέλτιστη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.